Angkasa-X, syarikat teknologi angkasa lepas Malaysia berjaya melancarkan satelit A-SEANSAT-PG1 dari Kosmodrom Vostochny di Rusia beberapa jam yang lalu. Ia dilancarkan menggunakan roket Soyuz-2.1b. Turut dilancarkan bersama A-SEANSAT-PG1 ialah satelit meteorologi Meteor-M 2-3 dan 41 lagi CubeSat daripada pelbagai syarikat lain.

Awesome Image

A-SEANSAT-PG1 adalah dari jenis satelit nano yang akan menjadi sebahagian daripada 500 satelit yang dirancang akan dilancarkan oleh Angkasa-X. Empat lagi satelit akan dilancarkan dalam tempoh empat tahun akan datang.

Selain menawarkan perkhidmatan Internet menggunakan satelit, Angkasa-X juga akan menawarkan perkhidmatan penjejakan kapal untuk meningkat keselamatan maritim di rantau Asia Tenggara. Perkhidmatan pengimejan dan memantau menerusi teknologi internet-benda juga bakal ditawarkan.

Awesome Image
Roket Soyuz-2.1b – Gambar oleh Roscosmos

Angkasa-X ingin menawarkan perkhidmatan satelit-sebagai-perkhidmatan (SaaS) kepada pelanggan di rantau Asia Tenggara dengan kesemua satelit mereka beroperasi dari ketinggian orbit bumi rendah (LEO)